Naslovna Za izdavaoce 3 miliona eura pomoći privatnim izdavaocima Crne Gore

3 miliona eura pomoći privatnim izdavaocima Crne Gore

924
0

Vlada Crne Gore je donijela treći paket socio-ekonomskih mjera u kojem je predviđena i subvencija za sektor privatnog smještaja.

“Imajući u vidu posebno snažan negativni učinak pandemije na poslovanje izdavaoca privatnog smještaja, planirana im je podrška na osnovu evidentiranih smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju u iznosu od tri milijuna eura. Kriterijum i model podrške će biti definisan posebnim programom Vlade”, stoji u tekstu mjera.

Prema crnogorskom Zakonu o turizmu, privatni izdavaoc smije imati maksimalno 15 kreveta u 7 smještajnih jedinica, a crnogorske Dnevne novine navode kako u Crnoj Gori ima preko 10 hiljada privatnih izdavaoca i mnogo neregistrovanih.

Vlada Crne Gore izdvojit će 3 miliona eura za pomoć izDAVAOCIMA privatnog smještaja, u sklopu trećeg paketa mjera pomoći turizmu u razdoblju do 2024. godine

Crnogorski premijer Duško Marković je, u sklopu trećeg seta mjera, najavio pomoć turističkom sektoru u vrijednosti od 67,85 milijuna eura do 2022. godine i to samo kao kratkoročni set mjera.

“Set uključuje subvencioniranje kamatne stope za reprogram kredita kod Investicijsko-razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka vrijedan 12 milijuna eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 milijuna eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencioniranom kamatnom stopom, subvencije za iznajmljivače privatnog smještaja vrijedne 3 milijuna eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju”, naveo je Marković.

Treći paket mjera predviđa i sniženje PDV-a na usluge pripremanja i posluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih sokova i kave. Snižena stopa PDV-a će biti 7%.

 

Dugoročne mjere će se najviše provoditi kroz kredite za hotelski sektor, turističku infrastrukturu i potporu ugostiteljstvu.

Zanimljiva je i mjera koja ustanovljuje novu kategoriju radnika – “Stalni sezonski radnik” će imati pravo na 60% plaće u mjesecima bez posla, od čega će 50% subvencionirati država.

Dugačak je popis mjera kojima crnogorska Vlada namjerava pomoći turističkom sektoru, nastaviti planirani razvoj i rad na konkurentnosti među Mediteranskim zemljama. Turistički djelatnici Crne Gore su zadovoljni i tvrde kako su mjere Vlade stručne i detaljne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име