Naslovna Zakoni i propisi Vrijeme je da se pripremimo i za sezonu 2020

Vrijeme je da se pripremimo i za sezonu 2020

820
0
Evo što nam je potrebno da bi smo imali legalno prijavljen smještajni objekat.
Prema Zakonu o Turizmu, za dobijanje odobrenja za iznajmljivanje smještaja za fizička lica, potrebno je kod Vaše Opštine, tačnije Sekretarijata za privredu i finanasije, da prođete proceduru registracije.
Procedura registracije podrazumijeva osam koraka i to kako slijedi:
Korak 1. Ispunjen zahtjev za određivanje kategorija privatnog smještaja (kuće apartmani sobe). Formular zahtjeva se uzima na šalteru Opštine i njegova forma razlikuje se od opštine do opštine.
Korak 2. Upotrebna dozvola (izdaje Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj) ili atest za struju ukoliko objekat nema upotrebnu dozvolu (Izdavaoci smještaja koji prilože atest za struju dobijaju odobrenje za rad na 3 godine, zavisno od roka važenja atesta, sa mogućnošću novog produženja, odnosno dobijanja upotrebne dozvole).
Korak 3. List nepokretnosti (dokaz o vlasništvu), koji ne smije biti stariji od 6 mjeseci.
Korak 4. Poresko uvjerenje opštinskog poreskog organa.
Korak 5. Poresko uvjerenje područne jedinice Poreske uprave.
Korak 6. Uvjerenje od Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (Uvjerenje mora da predstavlja dokaz o izmirenim obavezama ili o započetoj proceduri naplate zaostalih obaveza).
Korak 7. Dokaz o izvršenoj uplati od 10,00 eura, svrha: administrativna taksa za odobrenje za rad (na žiro račun koji dobijete u Opštini).
Korak 8. Dokaz o izvršenoj uplati od 10,00 eura, svrha: taksa za komisiju (na žiro račun koji dobijete u Opštini).
Procedura odlučivanja po podnijetom zahtjevu traje do 15 dana, tako da u naredne dvije sedmice od dana kada predate kompletnu dokumentaciju možete očekivati odgovor.
Ako se registrujete kao fizičko lice, shodno Zakonu, može dobiti dozvolu za iznajmljivanje za najviše 15 ležaja.
Odlukom ćete dobiti i kategorizaciju koja traje 5 godina, pod uslovom da ne dođe do promjene u izgledu objekta. U slučaju promjene izgleda objekta, neophodno je izvršiti novu kategorizaciju.
Kategorija mora biti vidljiva na samom ulazu
Na objektu koji ima namjenu za izdavanje ležajeva turistima, domaćin je dužan da neposredno kod ulaznih vrata postavi tablu o kategoriji objekta. Tabla se plaća 18,43 eura na žiro račun dobavljača, a uz dokaz o uplati može se podići na šalterskoj službi lokalne samouprave.
Izdavalac smještaja, nakon registracije smještajnih kapaciteta treba da obezbijedi ovjerenu knjigu gostiju i knjigu žalbi (koju je moguće nabaviti u svim knjižarama). Knjige moraju biti ovjerene od strane sekretarijata za privredu i finansije.
Domaćin je obavezan da ima cjenovnik usluga, a dužan je da u periodu od 01. juna do 01. septembra istakne na vidnom mjestu kućni red sa svojeručnim potpisom.
Inspekcijski nadzor ove vrste vrše republički i lokalni turistički inspektori.
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име