Naslovna Zakoni i propisi Registracija i Kategorizacija smještaja

Registracija i Kategorizacija smještaja

959
0

Shodno Zakonu o Turizmu, za dobijanje odobrenja za iznajmljivanje smještaja za fizička lica, potrebno je dostaviti nadležnom sekretarijatu lokalne samouprave (Sekretarijat za privredu i finanasije) sljedeće:

Korak 1. Ispunjen zahtjev za određivanje kategorija privatnog smještaja (kuće apartmani sobe).
Zahtjev se uzima na šalteru Opštine i razlikuje se od Opštine do Opštine.

Korak 2. Upotrebna dozvola (izdaje Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj) ili Atest za struju ukoliko objekat nema upotrebnu dozvolu (Izdavaoci smještaja koji prilože atest za struju, dobijaju odobrenje za rad na 3 godine, zavisno od roka važenja atesta, sa mogućnošću novog produženja, odnosno dobijanja upotrebne dozvole) .

Korak 3. List nepokretnosti (dokaz o vlasništvu), koji ne smije biti stariji od 6 mjeseci.

Korak 4. Poresko uvjerenje opštinskog poreskog organa.

Korak 5. Poresko uvjerenje područne jedinice Poreske uprave.

Korak 6. Uvjerenje od Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (Uvjerenje mora da predstavlja dokaz o izmirenim obavezama ili o započetoj proceduri naplate zaostalih obaveza).

Korak 7. Dokaz o izvršenoj uplati od 10,00 eura, svrha: administrativna taksa za odobrenje za rad, žiro račun: zavisi od Opštine do Opštine.

Korak 8. Dokaz o izvršenoj uplati od 10,00 eura, svrha: taksa za komisiju, žiro račun: zavisi od Opštine do Opštine.

Rok za rješavanje po zahtjevu 15 dana.

Napomena: S obzirom da određene lokalne samouprave na drugačiji način rješavaju proceduru izdavanja odobrenja za iznajmljivanje ležaja za fizička lica, postoji šansa da se postupci pod rednim brojem: 4, 5, 6 razlikuju od Opštine do Opštine. Opisana procedura tiče se Opštine Budva.

Prema zakonskoj regulativi, rok za izdavanje odobrenja za iznajmljivanje ležaja je 15 dana.

Fizičko lice može dobiti Odobrenje za iznajmljivanje ležaja za najviše 15 ležaja.

Kategorizacija se vrši jednom u 5 godina, pod uslovom da ne dođe do promjene u izgledu objekta. U slučaju promjene izgleda objekta, neophodno je izvršiti novu kategorizaciju.
Dodatne informacije

Na objektu koji ima namjenu za izdavanje ležajeva turistima, domaćin je dužan da neposredno kod ulaznih vrata postavi tablu o kategoriji objekta. Tabla se plaća 18,43 eura na žiro račun dobavljača, a uz dokaz o uplati može se podići na šalterskoj službi Lokalne samouprave.

Izdavalac smještaja, nakon registracije smještajnih kapaciteta treba da obezbjedi ovjerenu knjigu gostiju i knjigu žalbi (koju je moguće nabaviti u svim knjižarama). Knjige moraju biti ovjerene od strane sekretarijata za privredu i finansije.

Domaćin je obavezan da ima cjenovnik usluga, a dužan je da u periodu od 01.06. do 01.09. istakne na vidnom mjestu kućni red sa svojeručnim potpisom.

Inspekcijski nadzor ove vrste vrše republički i lokalni turistički inspektori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име